
Suroviny
- Těsto:
- 30 dkg hladká mouka
- 30 dkg polohrubá mouka
- 2 rovné lžičky jedlé sody
- 10 dkg cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1/2 Hery (másla)
- Náplň:
- 2 vaničky tvarohu
- 4-5 lžic cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového pudinku
- 1 žloutek nebo celé vejce
- 4-5 lžic strouhaného kokosu
Postup přípravy receptu
-
Do mísy proseji mouku, sodu, cukr, přimíchám mléko s vejcem a změklé rozsekané máslo, pak ručně zpracujeme ve vláčné těsto a necháme ve folii uležet.
-
Tvaroh utřeme s prosátým cukrem a pudinkovým práškem, vanilkou, vejcem a kokosem necháme stát-kokos trochu nasákne.
-
Těsto si rozdělím na 3 díly, z těch vytvořím válečky a rozválím na pruhy 3 mm vysoké.
-
Vykrajovátkem (sklenkou, hrníčkem) naznačím na pruhu kolik se vejde kousků, lžičkou udělám hromádky náplně, podélně pruh přehnu, přimáčknu a vykrojím půlkolečka – kapsy, možno potřít vejcem nebo rozpuštěným zředěným medem.
-
Peču asi 25 min/175°C.
Poznámka od kuchařky
Do tohoto těsta někdy také přidám 1 strouhanou mrkev, je to varianta na tady uvedený „Linecký s mrkví a tvarohem“ také jsou lepší až druhý den, (pokud zbudou). Tady je do náplně přidán pudink a kokos aby se lépe „hromádkovalo“
Příležitostně uberu patřičný kus těsta, vyválim kruh, vložím do dortové formy, dám vrstvu jablek rozdušených s kouskem másla a citronovou šťávou, asi deci vody s polovinou pudinku. Bílek, o který ošidím tvarohovou náplň, vyšlehám do tuha se lžicí cukru a udělám „čepici“ na jablka“. Ze zbytku tvořím kapsy, Takže mám 2 v 1. (viz foto)









