Suroviny
3-4 porce
- 3 tortilly (průměr 25 cm)
- 250 g nakrájených hub
- 4 plátky slaniny nakrájené na jemno
- hrst sušených hub
- 70 g sýru Fontina nastrouhaného nebo jiného, který se dobře rozehřívá
- 20 g čerstvě nastrouhaného Parmezánu
- máslo na vymazání zapékací misky
- sůl
- Na omáčku:
- 35 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1/2 l plnotučného mléka
- špetka muškátového oříšku
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací misku (měla jsem o průměru 26 cm) vymažeme máslem. Předem namočené sušené houby slijeme a vodu z nich dáme do velké mísy a tortilly v ní z obou stran namočíme.
-
Na rozpálenou pánev dáme slaninu a houby, včetně sušených a asi 5 minut je osmažíme. Mírně osolíme a dáme stranou. Teď si připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a asi minutu mícháme. Za stálého promíchávání metličkou postupně přiléváme mléko, dokud nebude omáčka hladká. Odstavíme, přidáme špetku muškátového oříšku a mírně osolíme.
-
Vezmeme si zapékací misku. Na dno položíme první torttilu a přelijeme ji v tenké vrstvě omáčkou, asi 1/3 množství. Položíme další torttilu, na ni rovnoměrně rozložíme připravené houby (několik si jich necháme na ozdobení). Přelijeme 2/3 omáčky a posypeme sýrem fontina. Položíme třetí torttilu, zalijeme zbylou třetinou omáčky, posypeme nastrouhaným parmezánem a dozdobíme houbami. Pečeme do zlatova asi 20 minut. Pak nakrájíme na porce a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Hledala jsem využití pro velké množství zmražených hub a vzpomněla jsem si, že něco podobného dělávala moje babička s lívanci, když byla velká úroda hub. Chutná to božsky. Tortilly jsem vyráběla sama dle receptu zizaly.