Tortilly zapečené s houbami

104
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

3 tortilly (průměr 25 cm)
250 g nakrájených hub
4 plátky slaniny nakrájené na jemno
hrst sušených hub
70 g sýru Fontina nastrouhaného nebo jiného, který se dobře rozehřívá
20 g čerstvě nastrouhaného Parmezánu
máslo na vymazání zapékací misky
sůl
Na omáčku:
35 g másla
50 g hladké mouky
1/2 l plnotučného mléka
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací misku (měla jsem o průměru 26 cm) vymažeme máslem. Předem namočené sušené houby slijeme a vodu z nich dáme do velké mísy a tortilly v ní z obou stran namočíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Na rozpálenou pánev dáme slaninu a houby, včetně sušených a asi 5 minut je osmažíme. Mírně osolíme a dáme stranou. Teď si připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a asi minutu mícháme. Za stálého promíchávání metličkou postupně přiléváme mléko, dokud nebude omáčka hladká. Odstavíme, přidáme špetku muškátového oříšku a mírně osolíme.

  3. Vezmeme si zapékací misku. Na dno položíme první torttilu a přelijeme ji v tenké vrstvě omáčkou, asi 1/3 množství. Položíme další torttilu, na ni rovnoměrně rozložíme připravené houby (několik si jich necháme na ozdobení). Přelijeme 2/3 omáčky a posypeme sýrem fontina. Položíme třetí torttilu, zalijeme zbylou třetinou omáčky, posypeme nastrouhaným parmezánem a dozdobíme houbami. Pečeme do zlatova asi 20 minut. Pak nakrájíme na porce a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených hub a vzpomněla jsem si, že něco podobného dělávala moje babička s lívanci, když byla velká úroda hub. Chutná to božsky. Tortilly jsem vyráběla sama dle receptu zizaly.

http://www.toprecepty.cz/recept/27368-domaci-pseni…