Suroviny
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 1 žloutek
- 50 g másla
- 80 g cukru
- špetička soli
- 1 lžička citronové kůry
- 1 dl mléka
- jablko
- plátky mandlí
- loupaná dýňová semínka
- Na potření:
- mletá skořice
- moučkový cukr
- 1 bílek
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme klasické kynuté těsto, pomohla mi pekárna. Lze i klasicky: umíchat kvásek z droždí, cukru, vlažného mléka a trošky odvážené mouky. Jakmile ožije, přidat vlahý tuk, žloutek, kůru z citronu a zbytkem mouky zadělat těsto, které se nelepí. Možná budete muset trošku mouky přidat. Nechat vykynout v teple.
-
Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky o hraně asi 1 cm.
-
Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky, každý roztáhneme na placičku, vložíme kostičku jablka a uzavřeme. Vzniklá kulička nesmí být do celého důlku, ještě to vykyne. Vložíme do olejem potřeného důlku na minimuffiny. Po vykynutí prstem vytlačíme shora dolík, potřeme bílkem rozšlehaným s lžící vody, vpíchneme hranolek mandle jako stopku a přilepíme dýňové semínko jako lístek.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C, horké poprášíme cukrem smíchaným se skořicí.
Poznámka od kuchařky
Moc se mi líbila jablíčka od cathleen
http://www.toprecepty.cz/recept/36764-jablicka/
Chystala jsem se je upéct, ale rodina chtěla něco sladkého. Půjčila jsem si od cathleen nápad na tvar (díky) a zbytek je moje invence 🙂