
Suroviny
8-10 porcí
- 1/2 tabulky čokolády
- 3/4 hrnku lískooříškového krému
- 1/4 hrnku kakaa
- 1 hrnek plnotučného mléka (+ 2-3 lžíce)
- 1 hrnek Hery
- 4 malá vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrst celých mandlí
- malá hrst nasekaných mandlí
- 1 vanilkový cukr nebo troška vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička jedlé sody
- máslo
- mouka na vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 180°C. Vymažeme a vysypeme si formu na pečení (dá se péct v klasické dortové formě, v srnčím hřbetu nebo v bábovkové formě).
-
Čokoládu s 2-3 lžícemi mléka dáme rozehřát (já většinou rozehřívám v mikrovlnce, tady je to asi 40 vteřin na plný výkon s tím, že po 30 vteřinách to zamíchám, aby se mi čokoláda nepřichytila ke dnu nebo se nespálila, pokud ale chcete, můžete samozřejmě rozehřívat ve vodní lázni).
-
Po vychladnutí do této směsi důkladně rozmícháme lískooříškový krém. V míse důkladně prošleháme cukr, vanilkový cukr/vanilkový extrakt, máslo a kakao. V hrnku smícháme mléko s jedlou sodou.
-
Do mísy s vyšlehanou směsí postupně přimícháme vajíčka. Vždy rozbijeme jedno, důkladně rozmícháme a až pak přidáme další. Střídavě začneme přidávat mouku, vychladlou čokoládovou směs a mléko se sodou tak, že vždy přidáme jeden díl, důkladně rozmícháme a přidáme díl jiné směsi atd.
-
Nakonec vmícháme kokos a mandle. Vlijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Pečeme cca hodinu až hodinu a půl. Po upečení a vychladnutí můžeme jen posypat moučkovým cukrem nebo polít polevou.
Poznámka od kuchařky
Pro upřesnění, já používám hrnek o objemu 200ml.
Tenhle dortík jsem našla na svém oblíbeném zahraničním blogu o pečení Chocolate, chocolate and more. V původním receptu jsou použity trochu jiné suroviny, já používám čokoládu místo Hershey’s candy bar, lískooříškový krém místo Hershey’s chocolate syrup, používám také výrazně méně cukru a navíc si přidávám mandle a kokos. Pokud by někoho zajímal originální recept, tak je zde: http://chocolatechocolateandmore.com/2013/08/tripl…
Tenhle dortík peču nejraději v bábovkové formě, strávníci jsou pak často překvapení, jak to, že mám tak dobrou čokoládovou bábovku.
Do těsta se dá pro oživení místo mandlí a kokosu přidat i ovoce, výborně to chutná s banánem anebo s broskvemi.
Uznávám, že je to kalorická bomba a že to asi není úplně pro každého, protože i s mým množstvím cukru je to opravdu sladké a chutná to jako čokoládová exploze, já to ale peču jen jednou za čas, třeba teď když mám zkouškové na vysoké jako balzám na nervy.