Suroviny
.
- • 500 g kysané zelí
- • 50 g špek
- • sádlo (olej)
- • 250 g cibule
- • 2 PL červená paprika
- • 500 g klobása (papriková)
- • 1 KL celý pepř
- • 1 KL nové koření
- • 1/2 KL kmín
- • 500 g brambory
- • 2-3 PL hladká mouka
- • 200 ml zakysaná smetana (pomazánkové máslo)
- • sůl
- • pepř
- • cukr
- • ocet
Postup přípravy receptu
-
Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit.
-
Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli dozlatova (dle potřeby přidáme sádlo).
-
Přidáme papriku, krátce osmahneme a zalijeme vroucí vodou.
-
Přihodíme celý pepř, nové koření, kmín a asi na centimetrová kolečka pokrájenou klobásu.
-
Necháme probublávat a posléze přidáme okrouhané, dle zvyklosti nakostkované brambory.
-
Před dovařením brambor zahustíme záklechtkou z mouky a za stálého míchání provaříme.
-
Pak přidáme uvařené zelí vč. vody ve které se vařilo (pozor na překyselení) a přidáme vroucí vody tolik, aby polévka byla hustá podle našich představ.
-
Přidáme smetanu, zamícháme a odstavíme z plamene.
-
Dokyselíme (vodou scezenou ze zelí nebo octem) a dochutíme solí, pepřem a případně cukrem. Chuť polévky je dána především kvalitou použité klobásy.
Poznámka od kuchařky
ZDROJ (upraveno)
http://www.labuznik.cz/recept/zelnacka-staryho-hab…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…