Kimchi – korejský fermentovaný salát

83
- reklama -

Suroviny

1 hlávka pekingského zelí
voda
sůl
čerstvý zázvor (cca 5cm)
2-3 stroužky česneku
mleté chilli
2 lžíce rybí omáčky

Postup přípravy receptu

  1. Zelí očistíme rozkrojíme podélně na půl a pak ještě každou půlku příčně na čtyři díly.

  2. Ty rozebereme na jednotlivé listy.

  3. Úplně ty nejsilnější části listů odložíme a necháme si je pro přípravu jiného pokrmu.

  4. Ostatní listy vložíme do mísy, zasypeme asi třemi lžícemi soli a zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Vpřípadě nutnosti zatížíme třeba talířem. Tímto máme na 6 hodin se zelím vystaráno.

  5. V mezičase připravíme „zálivku“: nastrouháme zázvor i česnek, dáme do misky, přisypeme chilli a přidáme rybí omáčku. Vše promícháme.

  6. Po 6 hodinách „slané koupele“ by měly být zelné listy již dostatečně změklé.

  7. Důkladně je propláchneme studenou vodou a necháme okapat, můžeme i lehce vyždímat.

  8. Promícháme je s připravenou zálivkou a natlačíme do vhodné nádoby (zavařovací sklenice, plastová dóza…).

  9. Vzduchotěsně uzavřeme a necháme 1-2 dny fermentovat při pokojové teplotě.

  10. Poté uložíme do ledničky a vydržíme ještě nejméně dva dny neotvírat a neochutnávat! 🙂

Poznámka od kuchařky

Množství zázvoru, chilli a česneku závisí na chuti, u mého salátu převažuje chuť zázvoru…

Vycházela jsem z tohoto receptu:http://net-destroyer.blog.cz/1110/jak-si-udelat-ki…, ale upravila jsem ho podle svých možností a chutí