Telecí dušené se žampiony na pivu nebo víně

64
- reklama -

Suroviny

500 g telecího masa
čerstvé menší žampiony cca 12 ks
1 pórek ( bílá část)
3 stroužky česneku ( menší)
100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
200 ml světlého piva nebo bílého vína
200 ml bujónu nebo vývaru
4 bobkové listy
pár snítek tymiánu
2 PL hladké mouky
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Telecí maso nakrájíme na kostky, osolíme a po menších částech postupně opékáme do hněda na pánvi s rozehřátým olejem. Opečené maso přendaváme do pekáčku. Pokud je potřeba, přidáme pár kapek oleje, slaninu, nakrájený pórek a na poloviny nebo čtvrtky nakrájené žampiony. Orestujeme a nakonec přidáme posekaný česnek. Osolíme. Zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme pivem nebo vínem. Necháme z části odpařit a přilijeme vývar, provaříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Zhoustlou omáčku nalijeme na maso v pekáčku, přihodíme tymián a bobkové listy a vložíme přiklopené do trouby rozpálené na 180°C. Dusíme 1,5 hodiny. Během té doby podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Pro zjemnění omáčky můžeme nakonec přidat slabý plátek másla.

Poznámka od kuchařky

Původně byl recept z Apetitu napsán na vepřovou plec a celý pokrm se zapékal s bagetkami potřenými hořčicí, podobně jako Vlámský guláš.

Takže pokud nemáte telecí, nezoufejte a zkuste z plece 🙂

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/