Suroviny
- 500 g telecího masa
- čerstvé menší žampiony cca 12 ks
- 1 pórek ( bílá část)
- 3 stroužky česneku ( menší)
- 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 200 ml světlého piva nebo bílého vína
- 200 ml bujónu nebo vývaru
- 4 bobkové listy
- pár snítek tymiánu
- 2 PL hladké mouky
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Telecí maso nakrájíme na kostky, osolíme a po menších částech postupně opékáme do hněda na pánvi s rozehřátým olejem. Opečené maso přendaváme do pekáčku. Pokud je potřeba, přidáme pár kapek oleje, slaninu, nakrájený pórek a na poloviny nebo čtvrtky nakrájené žampiony. Orestujeme a nakonec přidáme posekaný česnek. Osolíme. Zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme pivem nebo vínem. Necháme z části odpařit a přilijeme vývar, provaříme.
-
Zhoustlou omáčku nalijeme na maso v pekáčku, přihodíme tymián a bobkové listy a vložíme přiklopené do trouby rozpálené na 180°C. Dusíme 1,5 hodiny. Během té doby podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Pro zjemnění omáčky můžeme nakonec přidat slabý plátek másla.
Poznámka od kuchařky
Původně byl recept z Apetitu napsán na vepřovou plec a celý pokrm se zapékal s bagetkami potřenými hořčicí, podobně jako Vlámský guláš.
Takže pokud nemáte telecí, nezoufejte a zkuste z plece 🙂
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/