
Suroviny
4-6 porcí
- Těsto:
- • 20 g kvasnic
- • 200 ml vody
- • 1 dcl oleje
- • 500 g hladké mouky
- • 1 lžička cukru
- • Špetka soli
- Rajčatová omáčka:
- • 1 stroužek česneku
- • 2 lžíce olivového oleje
- • 1 konzerva krájených loupaných rajčat (400g)
- • Oregano
- bazalka,
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
Kvasnice rozmícháme v misce s vlažnou vodou,olejem,cukrem a lžící mouky. Přikryjeme a necháme cca 15 min kynout na teplém místě. -
Do mísy či na vál nasypeme mouku a smícháme ji se solí. Zapracujeme do ní vzniklý kvásek a uhněteme pružní těsto.Přikryjeme a necháme hodinu kynout (Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem).
-
Po nakynutí těsto znovu prohněteme a vyválím si z něho kulaté placky ( Z tohoto množství se mi vždy povedou 4 placky o průměru 32 cm a tloušťce 1,5 cm)
-
Na pečícím papíru pečeme v horké troubě na 220°C 5 minut. Poté korpus necháme schládnout a zamrazíme.
-
Až budete v časové tísni, využijte korpus z mrazáku. Korpus nerozmrazujte, naneste na něj všechny ingredience a pečte 15 min při 225°C. Kdyby jste chtěli péct pizzu rovnou z čerstvého těsta tak doba pečení je 10 min při teplotě 225°C.
-
Rajčatová omáčka:
Na lžíci olivového oleje osmahneme česnek nakrájený na plátky do světle zlaté barvy – pozor ať ho nespálíte a česnek není pak hořký.
-
Poté přidáme rajčata a oregano a na mírném plameni dusíme 20 min.
Po uplynuté době dušení omáčku vypneme osolíme, opepříme a vmícháme do ní nakrájené bazalkové lístky a vmícháme lžíci olivového oleje.Bylinky je lepší použít čerstvé, v případě, že je nemáte stačí nahradit sušenými.
Toto množství omáčky mi vystačí na 2 pizzy, jelikož máme rádi vysokou vrstvu rajčatové omáčky na pizze.
Tato omáčka je skvělá i k těstovinám stačí si k ní např. orestovat kuřecí maso.