Vepřové výpečky II.

201
- reklama -

Suroviny
~ 6

1 kg libového bůčku i s kůží
2 střední cibule
3 větší stroužky česneku
1 KL celého kmínu
pepř
15 g soli
2 pl sádla

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky (4x4x4cm), prohněteme se solí a odložíme.

  2. V kastrolu na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a kmínem.

  3. Vložíme prosolené maso a opečeme po všech stranách, až maso zbledne.

  4. Poté jej podlijeme hrnkem vřící vody, dáme to přikryté do trouby, rozpálené na 200°C a pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody.

  5. Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi 1/2 hodiny odkryté, bez podlévání.

  6. Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku). Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a špenátem nebo moravským zelím.

Poznámka od kuchařky

Množství soli – 15 g na 1 kg masa je vyzkoušené a řekl bych, že je to ono 🙂 (přepočet pro kuchaře vědce – např. máme 0,6 kg masa x 15 g = použijeme 9 g soli).