Suroviny
10 ks
- 1-2 hrnky hladké mouky
- 1,25 lžičky sušeného droždí
- 3 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 hrnku teplého mléka
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké jablko oloupané a nakrájené na 1/4 a na tenké plátky
- 4 lžíce másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku nasekaných oříšků
- 2 lžičky mleté skořice
- 100 g bílé čokolády nalámané
- 1/4 hrnku šlehačky
Postup přípravy receptu
-
V robotu s hnětacím hákem (nebo ručně v míse) smícháme 1 hrnek mouky, droždí, cukr a sůl. Přidáme mléko, vejce, máslo a vanilkový extrakt. Poté přidáváme po ⅓ hrnku mouky, do té doby, než se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Těsto vyndáme z mísy a rukama asi 5 minut hněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 1½ hodiny kynout na teplém místě.
-
Mezitím připravíme náplň. Na 2 lžících másla opečeme plátky jablka, dokud nebudou měkčí (cca 5 minut). V misce smícháme cukr, skořici a ořechy.
-
Nakynuté těsto vyválíme na obdélník, velký zhruba 32 x 25 cm. Na těsto rozetřeme 2 lžíce měkkého másla. Posypeme polovinou skořicové směsi, poklademe jablky a znovu posypeme zbytkem skořicové směsi. Těsto pevně srolujeme. Krájíme na 2,5 cm tlusté šneky (nejlépe pevnou nití, aby se nám těsto příliš nespláclo).
-
Šneky dáme do menší pečící formy (cca 23 x 32 cm), vyložené pečícím papírem. A dáváme je vedle sebe tak, aby se nedotýkaly. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut nakynout.
-
Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 20-25 minut.
-
Polevu uděláme tak, že rozpustíme čokoládu ve šlehačce. Šneky pokapáváme polevou zhruba 5 minut po vytažení z trouby.