Louhované kaštánky

61
- reklama -

Suroviny

230 ml vody
45 g sádla
lžička cukru
1,5 lžičky soli
420 g hladké mouky
15 g droždí
Na louhování:
litr vody
50 g jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
    Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).

  2. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout.

  3. Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií.

  4. Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.

  5. Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nemilosrdně nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.

  6. Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 15 minut.

Poznámka od kuchařky

Kaštánky jsou zvenku dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka. Přemýšlela jsem i nad tím, že by možná nebylo marné zkusit někdy těsto ochutit trochou strouhaného sýra……?

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/