
Suroviny
- 230 ml vody
- 45 g sádla
- lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 420 g hladké mouky
- 15 g droždí
- Na louhování:
- litr vody
- 50 g jedlé sody
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). -
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout.
-
Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií.
-
Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.
-
Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nemilosrdně nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.
-
Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Kaštánky jsou zvenku dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka. Přemýšlela jsem i nad tím, že by možná nebylo marné zkusit někdy těsto ochutit trochou strouhaného sýra……?
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/