
Suroviny
- Na kvásek:
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 200 ml rostlinného mléka
- Dále:
- 550 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm)
- 150 g cukru
- 1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
- špetka soli
- citronová kůra (strouhaná)
- 4 lžíce oleje
- 200-300 ml vody
- 3 zralé banány
- sklenička domácí nutely (švestkové, jablečné, případně jiné čokoládové pomazánky bez obsahu mléčných složek)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném rostlinném mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
-
Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem, špetkou soli a citronovou kůrou.
-
Přilijeme kvásek, přidáme olej a po částech přiléváme vodu tak, aby se nám podařilo vypracovat tužší nelepivé těsto.
-
Rozdělíme ho na dvě poloviny a jednu vyválíme (nebo rukama roztlačíme) na pečicím papíru do tenčí placky.
-
Povrch potřeme Nutellou a poklademe kolečky banánu.
-
Přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Protože se bezlepkové těsto hůř válí, můžeme ho vyválet mezi dvěma pláty pečicího papíru, případně ho vyválíme po menších částech a povrch pokryjeme postupně, jako při technice patchwork.
-
Takto připravený koláč necháme v teple asi půl hodiny kynout.
-
Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme asi 20 minut, až začnou okraje růžovět.
-
Po upečení necháme jen krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
-
Před podáváním pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Bezlepkové těsto nesmí kynout dvakrát, po prohnětení spadne, proto koláč nejprve připravíme na plech a pak ho teprve necháme nakynout.
Vkládám i recepty na domácí nutelu:
http://www.toprecepty.cz/recept/9577-svestkova-nut…
http://www.toprecepty.cz/recept/2973-jablkova-nute…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.