Kynutý koláč s banánem a domácí nutelou bez lepku, mléka a vajec

76
- reklama -

Suroviny

Na kvásek:
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
200 ml rostlinného mléka
Dále:
550 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm)
150 g cukru
1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
špetka soli
citronová kůra (strouhaná)
4 lžíce oleje
200-300 ml vody
3 zralé banány
sklenička domácí nutely (švestkové, jablečné, případně jiné čokoládové pomazánky bez obsahu mléčných složek)

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném rostlinném mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem, špetkou soli a citronovou kůrou.

  3. Přilijeme kvásek, přidáme olej a po částech přiléváme vodu tak, aby se nám podařilo vypracovat tužší nelepivé těsto.

  4. Rozdělíme ho na dvě poloviny a jednu vyválíme (nebo rukama roztlačíme) na pečicím papíru do tenčí placky.

  5. Povrch potřeme Nutellou a poklademe kolečky banánu.

  6. Přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Protože se bezlepkové těsto hůř válí, můžeme ho vyválet mezi dvěma pláty pečicího papíru, případně ho vyválíme po menších částech a povrch pokryjeme postupně, jako při technice patchwork.

  7. Takto připravený koláč necháme v teple asi půl hodiny kynout.

  8. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme asi 20 minut, až začnou okraje růžovět.

  9. Po upečení necháme jen krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.

  10. Před podáváním pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Bezlepkové těsto nesmí kynout dvakrát, po prohnětení spadne, proto koláč nejprve připravíme na plech a pak ho teprve necháme nakynout.

Vkládám i recepty na domácí nutelu:

http://www.toprecepty.cz/recept/9577-svestkova-nut…

http://www.toprecepty.cz/recept/2973-jablkova-nute…

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.