
Suroviny
3-4 porce
- 700 g býčích žláz (3 mražené kusy v jednom balení)
- 150 g slaniny (použila jsem Gazdovskou slaninu)
- 300 g bílého hlávkového zelí
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička celého kmínu
- 1 kostka zeleninového bujónu (kdo nechce, použije pouze sůl)
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/2 lžičky Solamylu rozmíchaného v 50 ml studené vody
- sůl
- mletý pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Zelí a slaninu nakrájíme na nudličky a cibuli nadrobno.
-
Rozmrazené žlázy opláchneme, rozřízneme a nakrájíme na nudličky.
-
V širším kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme společně slaninu s cibulí a kmínem. Po 3 minutách přidáme žlázy, zasypeme paprikou, promícháme a restujeme další 3 minuty, než začnou pouštět tekutinu. Poté přidáme rozdrobený bujón, zelí, trochu pepře a promícháme.
-
Pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě přibližně 20 minut, dokud není zelí měkké.
-
Na závěr přidáme česnek, vodu se škrobem a vaříme 2 minuty.
-
Podle potřeby dochutíme a podáváme s těstovinami nebo s vařeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Aby se chutě surovin hezky propojily, je lepší nechat hotové jídlo uležet do druhého dne.
Toto je můj další experiment se surovinou, která má u nás vždy otevřené dveře:-)
Původně jsem jako přílohu chtěla dělat kuskus, ale manžel měl v Lidlu štěstí a natrefil na tarhoňu. Vařila jsem ji o 5 minut déle, než je v návodu a 2 minuty před koncem vaření jsem přidala ½ lžičky kurkumy pro hezkou barvu.
Srettulínku, už tady dlouho nebyla žádná legrace, tak pevně věřím, že nezklameš a opět u “kulikuli“ zaboduješ:-)