Býčí žlázy na slanině, dušené v zelí

73
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

700 g býčích žláz (3 mražené kusy v jednom balení)
150 g slaniny (použila jsem Gazdovskou slaninu)
300 g bílého hlávkového zelí
1 lžíce oleje
1 velká cibule
1 lžíce sladké papriky
1 lžička celého kmínu
1 kostka zeleninového bujónu (kdo nechce, použije pouze sůl)
2 prolisované stroužky česneku
1/2 lžičky Solamylu rozmíchaného v 50 ml studené vody
sůl
mletý pepř na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Zelí a slaninu nakrájíme na nudličky a cibuli nadrobno.

  2. Rozmrazené žlázy opláchneme, rozřízneme a nakrájíme na nudličky.

  3. V širším kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme společně slaninu s cibulí a kmínem. Po 3 minutách přidáme žlázy, zasypeme paprikou, promícháme a restujeme další 3 minuty, než začnou pouštět tekutinu. Poté přidáme rozdrobený bujón, zelí, trochu pepře a promícháme.

  4. Pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě přibližně 20 minut, dokud není zelí měkké.

  5. Na závěr přidáme česnek, vodu se škrobem a vaříme 2 minuty.

  6. Podle potřeby dochutíme a podáváme s těstovinami nebo s vařeným bramborem.

Poznámka od kuchařky

Aby se chutě surovin hezky propojily, je lepší nechat hotové jídlo uležet do druhého dne.

Toto je můj další experiment se surovinou, která má u nás vždy otevřené dveře:-)

Původně jsem jako přílohu chtěla dělat kuskus, ale manžel měl v Lidlu štěstí a natrefil na tarhoňu. Vařila jsem ji o 5 minut déle, než je v návodu a 2 minuty před koncem vaření jsem přidala ½ lžičky kurkumy pro hezkou barvu.

Srettulínku, už tady dlouho nebyla žádná legrace, tak pevně věřím, že nezklameš a opět u “kulikuli“ zaboduješ:-)