
Suroviny
6 porcí
- 6 červených paprik (1 paprika–200 g)
- 0,5 kg mletého vepřového masa (sádla méně než 10%)
- 150 g nakrájené cibule
- 100 g strouhaných arašídů (mohou být i solené)
- svazeček nasekané petržele (podle chuti)
- 12 černých oliv překrojit na 1/2
- 2 vařená vejce
- 30 g polotvrdého sýra 6 x 5 g (Ementál, Gouda nebo i tučný Eidam, nízkotučné rychle tuhnou)
- 100 g kondenzovaného mléka Tatra light
- sníh ze 2 vajec
- 2 lžíce olivového oleje (22 g)
- paprika sušená
- pepř
- kmín nebo jiné koření
- sůl
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce octa
- asi 1 l vody
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme náplň. Na oleji osmahneme maso, přidáme cibuli, koření a sůl. Dusíme na mírném ohni 45 minut. Je-li potřeba, můžeme trochu podlít vodou.
-
Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme asi 2 lžíce soli, citronovou šťávu a ocet. Mezitím si připravíme papriky na plnění, tj. odřízneme vršek a vydlabeme.
-
Vložíme je přibližně na 7–10 minut (podle velikosti) do vařící vody se solí, citronem a octem a při mírné teplotě povaříme, jen aby neztratily svůj tvar (tímto se ochutí a ztratí případnou pálivost).
-
Jakmile je maso měkké, sundáme stranou, zamícháme do něj arašídy a petržel a můžeme začít plnit papriky. Do každé papriky přidáme navrch 2 olivy, 1/4 vajíčka, půl plátku sýra a vršek papriky jako pokličku.
-
Narovnáme do vymazaného pekáčku, zalijeme kondenzovaným mlékem a přikryjeme bílkovým sněhem. Povrch pokapeme olejem. Pečeme v rozpálené troubě 30 minut na 150°C.
Poznámka od kuchařky
1 paprika – 418 kcal.
Příloha: brambory, bramborová kaše, rýže, zeleninové saláty.
Chceme-li hubnout, na 1 porci počítáme půl papriky – 209 kcal, 100 g vařených brambor – 71 kcal, 100 g čerstvého zeleninového salátu – 29 kcal. Celkem 309 kcal.









