Ruské ořechy

176
- reklama -

Suroviny

300 g hladké mouky
80 g cukr moučka
120 g másla (nebo Hery)
1 vejce
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky octa
špetka soli
Krém:
120 g másla
1/2 plechovky Salko

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme cukr s vejcem, přidáme rozehřátý tuk a vyšleháme. Na lžičku nabereme sodu a zakápneme octem, až je lžička plná a přimícháme k těstu. Nakonec vmícháme mouku a dobře propracujeme, nejlépe šlehačem. Z těsta tvoříme kuličky, postupně je vkládáme do formy, přiklopíme a pečeme přibližně 1 minutu. Upečené ořechy necháme vychladnout a pak je libovolně plníme, nejlépe karamelovým krémem, který si připravíme našleháním másla se salkem. Velmi dobrý je i vanilkový krém s trochou rumu.


    Zobrazit celý recept

Poznámka od kuchařky

Tuto formu mám již několik let, ale recept jsem sem nezadávala, protože se forma těžko shání, sama jsem jí vydražila na Aukru. Je mi sympatická i tím, že má 10 vyměnitelných plotýnek (na donuty, na oplatky, bábovičky atd.)

Mám ale vyzkoušeno, že tam lze péct i běžná těsta, která pečeme třeba na vánoce, proto přikládám i fotku „Ořechových ořechů“.

Zjistila jsem, že občas bývá v prodeji v Lidlu, proto recept přidávám. Tato forma má sice jen 3 vyměnitelné plošky, ale zase je levnější .