Křepelka v tymiánové omáčce

71
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 křepelky
200 g libovější anglické slaniny
2 lžíce másla
sůl
pepř
1 lžička tymiánu
drůbeží vývar
Na jíšku:
hladká mouka
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Křepelky jsem očistil a naporcoval. Na prsou jsem je rozřízl, stehna a křidýlka oddělil. Vše jsem opláchl, osolil a opepřil.

  2. Na dvou lžících másla jsem uškvařil na kostky nakrájenou slaninu. Těsně před koncem jsem přisypal tymián a odstavil, aby se nespálil. Tímto výpekem jsem přelil naporcované maso a nechal přikryté 1 den v ledničce.

  3. Druhý den jsem si vyhřál troubu na 170°C a pekáček s křepelkami do ní vložil. Když maso začínalo chytat barvu a vonět, podlil jsem je drůbežím vývarem. Maso jsem otočil a pokračoval v pečení. Po asi dvaceti minutách bylo vše hotovo.

  4. Křepelčí kousky jsem vyjmul a výpek v pekáčku jsem zahustil polotmavou jíškou, kterou jsem si mezitím připravil. Podával jsem ihned s bramborovými hranolky.

Poznámka od kuchařky

Křepelky jsou plaší, zavalití ptáci. Bývají nevýrazného zbarvení. Křepelka polní z evropských hnízdišť odlétá před příchodem zimy na sever Afriky. Převážnou část svého života křepelky tráví na zemi, při ohrožení odběhnou ukrýt se do houštin nebo poodlétnou. Některé druhy jsou dlouhodobě považovány za lovné. Střílejí se na honech nebo tažné se lapají do sítí. Rozšiřují se ale také umělé odchovy, převážně křepelky polní, jak pro lahůdkové maso, tak i pro vejce neobsahující škodlivý cholesterol.

Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření jižní Evropy. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.

Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony (luteolin), aromatické kyseliny, triterpenické kyseliny. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.

Jeho nadužívání však může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a hlavně jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%…

http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka