Perníčky měkoučké a nadýchané

137
- reklama -

Suroviny
100 ks

150 g tuku (Hera, máslo, atd)
150 g cukru písek
150 g medu
2 vejce
450 g hladké mouky
50 ml mléka
1 lžička sody
2 lžičky perníkového koření nebo mletý hřebíček
skořice
badyán
anýz
l lžíce kakaa
Na potření : vejce (nebo ještě lépe žloutek se 2 lžícemi mléka)

Postup přípravy receptu

  1. V míse našleháme žloutky, cukr, med a rozehřátý vlahý tuk, pak přidáme koření a mléko. Znovu našleháme a pak přidáme mouku prosátou se sodou a nakonec vařečkou přidáme sníh ze 2 bílků. Necháme v chladu odpočinout nejméně 12 hodin.

  2. Pak po částech odebíráme, rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme větší tvary. Těsto je velmi měkké, zvláště, když se trochu nahřeje a proto nedoporučuji drobnější členité tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 160 – 170°C jen krátce, tak asi 5 – 8 minut až chytí barvu a nelepí. Pokud včas nevyndáte a necháte více ztmavnout, nebudou perníčky už tak měkké.

  3. Po upečení potíráme vejcem. Pokud nechcete zdobit, můžete potřít vejcem před pečením.

Poznámka od kuchařky

Já z tohoto těsta vykrajuji tvary vejce a zdobím marcipánem, který na upečené těsto lepím bílkem. Tenhle způsob používám nejčastěji, např. uhttp://www.toprecepty.cz/recept/3229-linecke-slepo…. Můžete tak zdobit i slané pečivo nebo třeba https://www.toprecepty.cz/recept/47407-velikonocni…

Pokud si chcete vyhrát, nebo nechat zdobit děti, kupte si konfety z jedlého papíru a „nalepujte“ je na vejce.

Dělala jsem 2 velikosti ( 5 a 7 cm) a od každého bylo asi 50 ks.

Perníčky jsou měkké a nadýchané a přestože tu je už skoro 80 receptů na perníčky, tyhle jsou opravdu jiné, mají konzistenci trochu jako piškot.

Ozdobené se nejlépe uchovávají v krabici od vánoční kolekce nebo pizzy.

Zdroj: Maminčiny recepty