
Suroviny
4 plechy
- 150 g másla
- 100 g cukru krystal
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/4 lžičky soli
- hladká mouka na podsypání
- 150 g marcipánu
- potravinářské barvy
- moučkový cukr na podsypání
Postup přípravy receptu
-
Sušenky:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny, pak k ní přidáme vejce. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem a solí, postupně přidáváme do máslové pěny a zpracujeme na těsto. Zabalíme do fólie a necháme uležet alespoň hodinu v lednici. -
Z uleželého vyváleného těsta vykrajujeme libovolné tvary. Sušenky pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 170°C, necháme vychladnout na kovové mřížce.
-
Zdobení:
Marcipán obarvíme potravinářským barvivem, rozválíme na ploše posypané moučkovým cukrem do tenka a formičkami z něj vykrajujeme buď stejné tvary jako předtím u sušenek, nebo malými formičkami drobné ozdoby. Upečené sušenky lehce navlhčíme štětečkem namočeným ve vodě a jemně na ně přitiskneme vykrájený marcipán. Hotové sušenky uložíme do plechové dózy na noc nejlépe do trezoru.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Gurmet duben 2014 (variace na sušenkové ptáčky)









