
Suroviny
12 porcí
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 kostka kvasnic
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/3 kostky hery nebo másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- špetka soli
- tvarohová náplň:
- 2 tvarohy
- 100 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- rozinky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka a necháme vzejít. Mezitím dáme do mísy mouku, cukr, vanilkový cukr, žloutek, rozpuštěný tuk, špetku soli.
-
Potom přidáme vykynutý kvásek a připravíme polotuhé nelepivé těsto. Pokud je těsto moc řídké a lepí se přidáme ještě trochu mouky.
-
Takto vypracované těsto dáme asi na hodinku vykynout. Já dávám vykynou do mírně vyhřáté trouby je to rychlejší.
-
Než těsto vykyne uděláme si tvarohovou náplň. Tvarohy smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Nejlépe se dělá šlehačem na nejnižší rychlost. Do vyšlehaného tvarohu přidáme hrozinky a smícháme.
-
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme asi 1 cm tlustý plát ze kterého vykrajujeme čtverce asi 12 x 12 cm. Doprostřed každého čtverce dáme náplň a protilehlé rohy do kříže spojíme.
-
Potřeme bílkem rozmíchaným v trošce mléka a můžeme posypat drobenkou. Pečeme na 200°C si 25 minut dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Z tohoto těsta dělám i jiné tvary, jako třeba hřebeny, rohlíky nebo šneky.
Náplň mžeme taky změnit moc dobré je to s povidly nebo mákem.