Suroviny
2 porce
- 500 g cibule (5 ks střední velikosti)
- 50 g špeku nebo jiné slaniny
- 4 lžíce slané sójové omáčky
- 3 lžíce vody
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžička oleje
- 4-5 vajec podle velikosti
- čerstvé zelené bylinky na posypání hotového jídla
Postup přípravy receptu
-
Špek nakrájíme na kostičky a v rozehřátém kastrolu necháme bez tuku cca 3 minuty osmažit. Až špek začne zlátnout, vyndáme ho z tuku na talířek k pozdějšímu upotřebení.
-
Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Pokud má cibule zelené, vyrůstající šlahounky, použijeme je také a vše dáme na 5 minut orestovat do kastrolu na tuk z osmaženého špeku. Občas promícháme, aby se cibule nepřichytila.
-
Poté k cibuli přidáme sójovou omáčku, vodu a kmín. Zamícháme a na slabém plameni vařečkou promícháváme 3 minuty. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a odstavíme z ohně.
-
Na pánev s rozehřátým olejem vyklepneme vejce, mírně osolíme a za stálého míchání je necháme srazit (usmažit).
-
Usmažená vejce přidáme k prohřáté cibuli a zlehka vše promícháme.
-
Na talíři každou porci posypeme vyškvařeným špekem, zelenou cibulovou natí, nebo petrželkou a podáváme s pečivem.
Poznámka od kuchařky
Potřebovala jsem zužitkovat cibuli, která už začala vyrůstat. Z cibule dělávám „dušené cibulové zelí“ a různé náplně do slaného pečiva.
Jsme“cibuloví“, tak jsem zaimprovizovala a měli jsme rychlý a chutný hlavní chod.