
Suroviny
- 2 velké brambory
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl
- nastrouhaný veganský sýr (nebo uzené tofu, tempeh, lahůdkové droždí)
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a na struhadle s většími oky podélně nastrouháme na co nejdelší nudličky.
-
Propláchneme je v cedníku a necháme alespoň dvě hodiny namočené ve studené vodě, abychom z nich vylouhovali co největší množství škrobu. Vodu je dobré vyměňovat.
-
Poté brambory scedíme, dobře vymačkáme a vysušíme pomocí čistých utěrek.
-
Promícháme s olejem a prolisovaným česnekem (bez soli).
-
Přendáme na pánev s nepřilnavým dnem a za občasného zamíchání restujeme, až než jsou brambory zlatavé (2 brambory jsem restovala asi 15 minut). Alternativou by bylo péct brambory v troubě vyhřáté na 220 °C 30-40 minut a vždy po deseti minutách brambory promíchat.
-
Opečené brambory osolíme a promícháme s nasekanou petrželkou. Podáváme horké posypané nastrouhaným sýrem, tofu nebo podobným „sypáním“.
Pokud by se brambory osolily hned na začátku, pustily by vodu a místo restování by se dusily.
Poznámka od kuchařky
Inspirací mi byl zdejší recept na Opékané strouhané brambory od Elizy, ale kvůli alergii na mléčné bílkoviny jsem musela nahradit máslo i sýr. Upravený recept přikládám a zároveň připomínám tuto mňamku všem, i těm, kdo si mohou na závěr posypat sýrem a zjemnit máslem.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.