
Suroviny
5 porcí
- Suroviny:
- 4 pláty žebírek z boku (cca 3 kg)
- 6 hrnků jablečného moštu (džusu)
- 1/3 hrnku základní směsi koření barbecue
- 3 hrnky omáčky steak barbecue
- (základní směs koření barbecue:)
- 1/4 hrnku hnědého cukru (nerafinovaný) !!!!NE TŘTINOVÝ!!!!
- 1/4 hrnku sladké mleté papriky
- 3 lžíce černého mletého pepře
- 3 lžíce hrubé mořské soli
- 2 lžičky suseneho cesneku
- 2 lžičky susena cibule
- 1 lžička kajenského pepře (chilli)
- (základní omáčka barbecue:)
- 2 hrnky kečupu
- 1/4 hrnku jablečného moštu
- 1/4 hrnku worčestrové omáčky
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce melasy
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce tabasca
- 1 lžíce základní grilovací smesi koření barbecue
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup přípravy receptu
-
Žebra očistit (stáhnout blánu) a dát do velkého pekáče. Poté žebra zalít jablečným moštem a dát do lednice na 2 hodiny odpočinout.
-
Žebra osušit a obalit ve směsi koření barbecue a nechat hodinu marinovat v lednici.
-
Mošt v kterém jsme marinovali žebra si schováme na potírání při grilování, aby se žebra nevysušila.
-
Po namarinování žeber si připravíme gril na dřevěné uhlí (plynový, elektrický atd.
Rozpálíme gril na teplotu cca 140 °C a žebra umístíme na očištěný rošt, nebo do stojanu na žebírka. -
Grilujeme nepřímou metodou, to znamená, že žebírka jsou uprostřed a uhlíky po stranách. Uprostřed na dolním roštu máme misku z alobalu na případný odkapávající tuk.
-
Grilujeme cca dohromady 3 hodiny. Každou půl hodinu žebírka potíráme moštěm, aby se nevysušila a každou hodinu doplňujeme brikety a štepky na uzení.
-
Asi 20 minut před koncem grilování potřeme žebra omáčkou barbecue.
Poznámka od kuchařky
melasa se dá sehnat ve zdravé výživě nebo objednat v lékarně
sušená cibule a sušený česnek se dá sehnat na internetu například na profikoreni.cz
Chce to odhodlání a výdrž, ale stojí to za to.