
Suroviny
- 1/2 většího květáku
- 3 vejce
- 6 vrchovatých lžic hladké mouky
- 6 lžic mléka
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- 100 g uzené slaniny
- olej na smažení
- 4 velká rajčata
- 2 Mozzarelly
- provensálské koření
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Květák uvaříme do měkka. Vodu slijeme (můžeme si nechat na polévku), květák rozmačkáme, smícháme s vejci, mlékem, moukou, osolíme a dochutíme kořením a drceným česnekem.
-
Uzenou slaninku si nakrájíme na malé kostičky, lehce vyškvaříme, trochu necháme vychladnout a přidáme do směsi. Na pánvičce na oleji usmažíme placičky (dělala jsem vždy jednu placičku = vrchovatá lžíce směsi).
-
Předehřejeme si troubu. Na plech dáme pečicí papír, pokapeme olivovým olejem, poklademe rajčaty nakrájenými na asi půlcentimetrové plátky. Na každý plátek dáme kousek mozzarelly, trochu osolíme, posypeme provensálským kořením a dáme zapéct na cca 20 minut do trouby.
-
Komínky děláme tak, že na talíř dáme květákovou placičku, rajče zapečené s mozzarellou, placičku, rajče s mozzarellou atd. podle toho, jak je chceme vysoké (holčičí porce jsme dělali ze 3 vrstev, klučičí ze 4). Zbylá zapečená rajčátka přidáme na talíř pro ozdobu.