Ovocný salát s bazalkovou zálivkou a jogurtovou zmrzlinou

35
- reklama -

Suroviny

Zálivka:
2 vanilkové lusky
400 ml vody
150 g cukru
300 ml pomerančové šťávy (2-3 pomeranče)
1 citron
1 banán
30 g listů čerstvé bazalky bez stonků
Ovoce:
1 jablko Granny Smith
2 kiwi
200 g meruněk oloupaných a vypeckovaných
200 g očištěných jahod bez stopek
citronová šťáva z 1/2 citronu
Zmrzlina z jogurtu:
500 g bílého nejlépe řeckého jogurtu
100 g moučkového cukru
80 g smetany

Postup přípravy receptu

  1. Zálivka: (tuto zálivku si připravíme minimálně 3 hodiny předem, anebo jeden den dopředu). Vanilkové lusky rozřízneme napůl a nožem seškrábneme semínka.


    Zobrazit celý recept

  2. Vodu, cukr a vanilkové lusky se semínky dáme do kastrolu a na sporáku přivedeme k varu.

  3. Když nám sirup přešel varem a cukr se rozpustil stáhneme ho z ohně, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vyndáme vanilkové lusky, přidáme pomerančovou šťávu a citron z kterého jsme okrájeli kůru i s bílou dužninou, nakrájeli ho na plátky a odstranili pecky. Pomocí mixéru rozmixujeme.

  4. Banán oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme společně s lístky bazalky do mixéru. Vše opět rozmixujeme do hladké směsi.

  5. Ovoce: oloupeme jablko, odstraníme jádřinec a nakrájíme ho na kousky, které potřeme nebo je ponoříme do citrónové šťávy, aby nám nezhnědlo.

  6. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na stejně velké kousky jako jablko.

  7. Vypeckované a oloupané meruňky nakrájíme na stejné kousky.

  8. Nakonec nakrájíme na kousky očištěné jahody.

  9. Nakrájené ovoce přidáme do vychladlé zálivky. Jablko dáme i s citronovou šťávou.

  10. Několik hodin necháme odpočinout v lednici.

  11. Zmrzlina z jogurtu: smícháme všechny ingredience.

  12. Pokud máme elektrický zmrzlinovač připravíme zmrzlinu v něm. V opačném připadě dáme směs na půl hodiny do mrazáku, promícháme a poté každých 15 minut směs opět promícháme, dokud není dostatečně krémová a tuhá.

  13. Ovocný salát podáváme v misce s kopečkem jogurtové zmrzliny a ozdobené lístky bazalky.