Suroviny
8-10 porcí
- 300 g sušenek (například Bebe, Lotus, Věnečky Opavia)
- 100 g másla
- 2 práškové želatiny
- 2 limety nebo citrony
- 450 g tvarohu
- 150 g zakysané smetany
- 3-6 lžíc moučkového cukru
- Na ozdobení:
- lístky máty
- meduňka
- jahody
- případně šlehačku na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobte sušenky, rozpusťte máslo a smíchejte je s nimi. Vzniklou směs pečlivě napěchujte na dno dortové formy o průměru 24 centimetrů a nechte chvilku ztuhnout v lednici.
-
V misce smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte cukr a šťávu z limety. Nejlépe vyšlehat, aby byl krém hladký.
-
Želatinu namočte dle návodu, počkejte, až nabobtná a mírně ji ohřejte, aby se rozpustila. Smíchejte ji s připravenou směsí.
-
Směs nalijte na podklad ze sušenek a dejte na dvě až tři hodiny do lednice.
-
Dort ozdobte zbylou limetkou nakrájenou na kolečka a případně ještě mátou, meduňkou nebo šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Tip:
Ze sušenek můžeme použít i klasické či čokoládové, esíčka nebo dětské piškoty. Nejsnadněji je rozdrobíte v mixéru – anebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku. Doba chlazení: 5 hodin (nejlépe přes noc)
Do krému můžete přidat i borůvky či jakýkoliv ovoce, které máte radi.