„Znojemský“ nálev na okurky

679
- reklama -

Suroviny

Na nálev:
(předepsané množství vyjde na 10 sklenic o objemu 0,7 litru)
2 litry vody
1/2 litru octa
1 balíček nakladače DEKO
15 dkg cukru krystal
25 ks tablet cukerinu (umělého sladidla)
do sklenice:
mrkev
cibule
křen (na kolečka)
kopr

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dám všechny ingredience a nechám krátce přejít varem asi 2-3 minuty a dám nálev vychladit.

  2. Na dno do sklenice vložím 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu, 1-2 plátky cibule, kousek okvětí nebo snítky nebo stonku kopru (vše podle velikosti) a na to naskládám umyté okurky, zaliji vychladlým nálevem.

  3. Nálev rozmíchám, aby se mi v něm točily kuličky koření a snažím se je rozdělit tak, aby jich bylo trochu v každé sklenici.

  4. Sklenici uzavřu a zavařuji od bodu varu 20 minut (hned vyndám ze zavařovacího hrnce), po vychladnutí uskladním.

Poznámka od kuchařky

…údajně je tento recept ze Znojma, říkala mi to před 45 lety mamka, tak snad… – prostě „RETRO“ recept 🙂

…děkuji všem za fotky