Cuketová omáčka z dužiny,bez zahuštění

81
- reklama -

Suroviny
4 velké porce

900 g vydlabané dužiny se semínky z přerostlejších cuket (nebo z dýní)
200 ml horké vody
200 ml hrnek nakrájené pažitky
1 kostka zeleninového bujónu, kdo nechce, použije sůl
1 lžíce oleje
tenký plátek másla
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
3 velké prolisované stroužky česneku
sůl
mletý pepř
na naředění horká voda

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém tuku necháme osmažit do růžové barvy nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou dužinu z cuket, zalijeme horkou vodou a rozdrobíme zeleninovou kostku. Pod pokličkou přibližně 10 minut necháme rozvařit.

  2. Poté ponorným mixérem rozmixujeme. Pokud chceme, můžeme ještě přes husté síto propasírovat a podle potřeby naředit vodou na námi požadovanou hustotu. Dochutíme solí, pepřem, přidáme česnek, pažitku a ještě 5 minut necháme provařit. Podáváme s vařeným bramborem a vejci. Hodí se i vařené, nebo pečené maso a příloha podle chuti.

Poznámka od kuchařky

Někdo dužinu vyhazuje, já z ní dělávám různé krémové polévky 🙂

Zavařovala jsem cuketové zelí. Opět mi zbylo hodně dužiny a na polévku nebyla chuť.

Omáčka byla velice dobrá. Pažitku můžeme nahradit koprem, nebo nasekanou zelenou petrželí. Můžeme také dochutit trochou octa a cukru…prostě podle své chuti 🙂

Do podobných přidávám 2recepty. Nejsou to sice omáčky, ale polévky, které jsou také připravené z takzvaného“odpadu“, který se dá opravdu dobře zužitkovat.