![Čínská kuchyně: KUNG PAO_5ff8592c0e8fb.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/cinska-kuchyne-kung-pao_5ff8592bf28c9.jpeg)
Suroviny
- 400 g kuřecího masa nebo vepřového
- 1 vejce
- 1 KL máčeného škrobu
- Sůl
- Sádlo (olej)
- 1 PL žlutého vína
- 1 PL sójové omáčky
- Špetka Wei-su
- Chilli papričky
- Pražené arašídy
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostičky, smísíme se solí, vejcem, škrobem a necháme chvíli uležet.
-
Z vína, sójovky a Wei-su připravíme zálivku.
-
Na TĚŽKÉ pánvi rozpálíme tuk, přihodíme maso a na prudkém ohni asi minutu za stálého míchání restujeme.
-
Přidáme papričky, buráky, zamícháme a zalijeme zálivkou.
-
Krátce zamícháme (prohodíme) a ihned podáváme.
-
Úprava musí probíhat velmi rychle a hotový pokrm nemá mít téměř žádnou šťávu.
-
Poznámka:
Kung Pao je z hlediska přípravy poměrně jednoduché jídlo, ale rychlost tepelné úpravy je i u tohoto pokrmu klíčová!
Začínající kuchtíci nechť zkusí napřed kuřecí maso (z prs je příprava nejjednodušší, ale z celého kura je jídlo chutnější). Pokud tepelnou úpravu přeženete a maso pustí šťávu, tak kuracina, na rozdíl od vepřoviny, neztvrdne (tedy, ne příliš).
Tuk na masivní pánvi rozpálit tak, až se z něj začíná kouřit a teprve pak vložit maso.
Záleží také na velikosti nakrájeného masa (lze krájet i na nudličky či plátky) ale pak i ta v rcp uvedená minuta může být moc dlouho; je lépe se orientovat barvou masa na pánvi: v okamžiku kdy už je celá masa zpracovávaného masa skoro celá na povrchu bílá pokračujeme dalšími kroky podle postupu.
Hotový pokrm nenecháváme na rozpálené pánvi!!!
Máčený škrob se připravuje v předstihu: škrob (Číňané by použili rýžový) se rozmíchá v přebytku STUDENÉ vody a používá se, až sedne ke dnu a voda se slije. Máčený škrob má konzistenci husté pasty. Lze ale také přímo ve vejci rozmíchat práškový škrob.
Žluté víno bývá málokdy žluté 🙂 jedná se o sladké rýžové víno. Lze nahradit i révovým dezertním vínem či stolním + špetka cukru, ale i portským, sherry či marsalou.
Wei-su = MSG = glutasol
Zdroj:
D. Klíma: Čínská kuchyně, 1967
upraveno
Poznámka od kuchařky
Pokročilejší kuchtíci mohou zkusithttp://www.toprecepty.cz/recept/40128-cinska-kuchy…
Pokročilí kuchtíci mohou zkusit http://www.toprecepty.cz/recept/40255-cinska-kuchy…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…