Palačinky pro mlsné jazýčky

66
- reklama -

Suroviny
20 ks

Palačinky:
1 l polotučného mléka
4 vejce
550-750 g hladké mouky-
(podle potřeby a její savosti)
malá lžička soli
malá lžička vegety (nemusí být)
1 PL oleje do těsta
olej na smažení
Náplň:
250 g uzené krkovice
1 větší cibule
plátek másla + 1 PL oleje
2 lžíce hladké mouky
850 g mraženého listového špenátu
(protlak ne, jen listový)
2 dl vody
sůl, kmín
mletý pepř
čerstvý nebo sušený česnek dle chuti
Dokončení:
250 ml smetany na šlehání
250 g eidamu 45%

Postup přípravy receptu

  1. Klasickým způsobem v nádobě zpracujeme hladké těsto na palačinky a necháme ho nejméně 2 hod. odpočinout při pokojové teplotě. Má to svůj účel, za tu dobu dobře nabobtná mouka.

  2. Na pánvi rozpustíme máslo s olejem, přidáme do něj kmín, počkáme chviličku až se rozvoní a pak v tom osmažíme drobně nakrájenou cibuli do zlatavé barvy.
    Tu zasypeme moukou a usmažíme cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, provaříme a přidáme špenát, sůl a mletý pepř. Pod pokličkou dusíme za občasného promíchání, až je špenát hotový. Ochutíme ho česnekem, popř. dosolíme a zamícháme do něj na drobné kostičky nakrájenou uzenou krkovici. Necháme vychladnout.

  3. Z uvedeného množství usmažíme na pánvi 20 palačinek. Ty plníme připravenou směsí, nemusíme jí šetřit. Palačinky klademe jednu vedle druhé na plech, může, ale nemusí se dát pečíčí papír.
    Nyní do mezer mezi palačinkami a i na ně nalijeme smetanu a dáme je péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů do té doby, dokud se do nich smetana zcela nevsákne. Až se tak stane, palačinky posypeme nastrouhaným nebo na drobno nakrájeným sýrem, který necháme pouze rozpustit a to je vše.

Poznámka od kuchařky

Tyto palačinky nejsou zrovna dietní, ale moc dobré a díky smetaně velmi jemné. Pekla jsem je pro 3 rodiny a syn je označil za excelentní, což potěší :-). Původně jsem nepočítala s tím, že sem recept vložím, tak nemám foto v konečné fázi se sýrem, navíc jsem spěchala s výdejem 🙂

Stojí za vyzkoušení, určitě si pochutnáte.

P.S. V jiné variantě by šly do špenátu přidat podušené houby a niva, to vyzkouším příště.