Čočkové burgery (Scott Jurek) – vegan

71
- reklama -

Suroviny

– 1 šálek sušené čočky
– 2,5 šálku vody
– 1 lžička petržele kudrnky
– 1/4 lžičky pepře
– 3 stroužky česneku (natřeného)
– 1,25 šálku najemno nasekané cibule
– 1/2 šálku namletých ořechů (vlašské kešu nebo lískové)
– 2 šálky strouhanky
– 1/2 šálku mletého lněného semínka
– 3 šálky najemno nasekaných žampionů
– 1,5 šálku najemno nasekané kapusty špenátu nebo jiné listové zeleniny
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
2 lžíce hořčice
2 lžíce lahůdkového droždí
1,5 lžičky mořské soli
1 lžička mleté červené papriky

Postup přípravy receptu

  1. Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, petržel, natřený jeden stroužek česneku a 1/4 šálku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří.

  2. Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.

  3. Zbylou cibuli, česnek, houby a zeleninu osmahneme na oleji (cca 8-10min) a poté odstavíme ze sporáku.

  4. Do měkké čočky přidáme ocet a hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.

  5. Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Podle chuti lze případně přimíchat 1 lžičku koření Čubrica, Zlaté nebo Adžika. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.

  6. Mokrýma rukama uplácáme kuličky, které smažíme na troše oleje nebo grilujeme na lávovém kameni.

Poznámka od kuchařky

Tento recept je z knihy Jez a běhej od ultramaratonce Scotta Jureka, který díky veganské stravě vítězí v běhu na dloooouhé tratě 🙂