
Suroviny
4 – 6 porcí
- 500 g hovězí zadní nebo krkovička
- 300 g hub – čerstvé i sušené namočené
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 g slaniny
- sůl
- pepř
- kmín
- bobkový list
- majoránka
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, trochu posypeme pepřem.
-
Houby nakrájíme na plátky.
-
Velké měkké se nám později rozdusí a budeme mít z nich omáčku, tvrdé zůstanou celé.
-
Podle svého přání dáme tedy druh hub.
-
Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a na troše oleje v hrnci osmahneme do sklovata.
-
Poklademe plátky masa.
-
Položíme bobkový list, celý pepř.
-
Dáme vrstvu hub cca 3 cm, trochu pokmínujeme mletým kmínem, poklademe plátečky česneku, špetku majoránky.
-
Dáme druhou vrstvu masa a navrch opět okořeněné houby.
-
Trochu podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni.Dokud se z hub vyvařuje voda nepodléváme a nemícháme.
-
Až se nám zdá vody málo, mírně podléváme studenou vodou a pokusíme se míchat tak, abychom vrstvy příliš neporušili.
-
Jak se houby dostanou na dno, mají snahu se připalovat.
-
Když je maso měkké, vyndáme je na talířek a omáčku dochutíme a zahustíme podle domácí zvyklosti.
-
Přidáme hotové maso aby se opět ohřálo a podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Při experimentech s přísadami záleží na tom, zda chceme zachovat chuť hub. Všechny ji nějakým způsobem potlačují.