Suroviny
- 1 špagetová dýně
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1-2 stroužky česneku
- kari koření nebo kari pasta
- 500 g loupaného půleného hrachu
- voda na uvaření (nebo uzený vývar)
- 1,5 lžičky sušené majoránky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 3 cibule
- olej
- zelená petrželka nebo jarní cibulka
Postup přípravy receptu
-
Loupaný půlený hrách přes noc namočíme a druhý den uvaříme v čerstvé vodě doměkka. Část vody slijeme (schováme si ji stranou) a zbytek pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Podle potřeby naředíme schovaným hrachovým vývarem.
-
Ochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
-
Mezitím, co se vaří hrách, si dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
-
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180 °C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je 20-30 min.
-
Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí.
-
Dýňové špagety přendáme do mísy a promícháme s marinádou připravenou z oleje, soli a prolisovaného česneku. Kdo má rád pikantnější chutě, může přidat lžičku kari koření.
-
A pak už servírujeme. Na talíř dáme porci dýňových špaget, přelijeme je omáčkou a posypeme restovanou cibulkou a petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.