
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 800 g velké brambory
- sůl – nejlépe hrubozrnná sůl
- 50 ml ocet (jablečný ocet)
- pitná voda
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme brambory, nakrájíme na hranolky, délka hranolek podle brambor, tloušťka 1,5 cm. Poté řádně propláchneme studenou vodou (zbavíme škrobu).
-
Hrnec naplníme studenou vodou, aby byly hranolky ponořené a zalijeme octem, dochutíme solí.
-
Když se hranolky dostanou do varu, vaříme doměkka 14 minut, musejí udržet hladkou strukturu na povrchu.
-
Předvařené a dobře zatažené hranolky (bez vody) vysypeme nejlépe na plech, aby rychle vystydly.
-
Připravené hranolky fritujeme v rostlinném oleji nejvyšší teploty. Po dosažení zlatavé barvy vyjmeme a necháme odkapat zbytečný olej.
Poznámka od kuchařky
Při nedostatečném osolení dosolte mletou solí z mlýnku po zbavení přebytečného oleje.
Kuchař: Jan Hora