Suroviny
- Ingredience:
- 1 větší řepu
- 1 – 2 stroužky česneku
- hladkolistá petržel
- 1 polévková lžíce nasekaných ořechů ( vlašské, pistácie nebo pinie )
- podle chuti vinný ocet
- citronová šťáva z citronu
- olivový olej
- 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
- sůl
- Na pomazánku:
- 1 větší řepu
- 1 máslový toastový chleb
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 polévkové lžíce nasekaných ořechů ( viz. výše )
- hladkolistá petržel
- vinný ocet nebo citronová šťáva
- olivový olej
- 1 polévková lžíce řeckého jogurtu
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Postup přípravy salátu: neoloupanou řepu na salát ( i na pomazánku ) uvaříme doměkka.
-
Necháme zchladnout a oloupeme.
-
Nakrájíme na plátky a poté na kostičky. Přihodíme posekané ořechy, nakrájenou petrželku, rozmačkaný česnek, ochutíme solí, octem a olejem.
-
Přimícháme jogurt a dobře promícháme.
-
Necháme uležet v lednici.
-
Postup přípravy pomazánky: uvařenou řepu nakrájíme do mixéru, natrháme k ní toast, přihodíme ořechy, česnek, petržel, přilijeme ocet a olej a vše rozmixujeme. Ne úplně na kaši, ale aby měla pomazánka trochu strukturu.
-
Nakonec osolíme a vmícháme lžíci jogurtu.
Poznámka od kuchařky
Předem musím napsat, že obě varianty jsou naprosto skvělé. Zařazuji navždy do svého jídelníčku 🙂
V Řecku se objevují dvě varianty tohoto salátu, buď jako pomazánka k opečenému pečivu nebo jako rustikálnější salát.
Poznámka: Inspirovala jsem se z několika zahraničních blogů.
Ostatní fotografie a moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/