
Suroviny
- 330 g listového těsta (rozváleného)
- 4 větší kyselejší jablka
- 3 lžíce rumu (nejlépe Božkovského)
- rozinky (můžete přidat k jablkům do rumu, u nás se nejí, takže my bez)
- a dále
- 25 g másla
- 15 g hnědého cukru ( nebo trošku více, podle chuti )
- 25 g strouhanky (někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky … skvělá záležitost)
- 1 lžička skořice
- 2 hřebíčky (rozdrcené najemno)
- 1/2 badyánu (rozdrcené najemno)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.
-
Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho.
-
Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180°C.
Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme. Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Tento recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů.
Fotopostup ( pro začátečníky ) a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/