
Suroviny
- • 400 g hladké mouky
- • 42 g čerstvých kvasnic
- • 1 láhev bílého vína
- • 50 g cukru
- • 150 g změklého másla
- • 1 žloutek
- • špetka soli
- • citronová kůra
- • vanilkový cukr
- • 200 g rozinek
- • 100 g hrubě sekaných loupaných mandlí
- • 120 g (nebo více) marcipánu
- • práškový cukr na obalení štoly
Postup přípravy receptu
-
Rozinky dopředu namočíme v troše vína. Ve 100 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice. Smícháme prosátou mouku s cukrem, vanilkou, kůrou, špetkou soli, změklým máslem a žloutkem. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout.
-
Mandle a vymačkané rozinky vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut znovu kynout. Těsto rozválíme na obdélník, uložíme na ně z marcipánu vytvořený váleček a uděláme štolu.
-
Pečeme na papíru při 180°C asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout, napojíme ji vínem (cucne si odhadem do 2 dl) a posléze obalíme v mletém cukru, zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet (ale je prudce jedlá již na druhý den, třeba i nepocukrovaná).
-
Poznámka: Kdo chce, přidá i barevné kandované ovoce. Rozinky, které nejsou kryté těstem jsou náchylné ke spálení, tak jsem je raději „vyzobal“. Zvažte, jak velkou štolu upečete (dávka je na štolu přes celý plech) abyste měli dost velkou nádobu ve které ji budete moci „vykoupat“. Můžete ji ale také napájet vínem poléváním, či potíráním např. štětcem. Mějte na paměti, že mokrá štola je choulostivá při manipulaci (snáze se rozpadne).
Poznámka od kuchařky
Zdroj:
http://www.labuznik.cz/recept/opila-stola/
Původní rcp je tak perfektně napsaný, že jsem jej doslova skoro do slova opsal
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do
komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…