
Suroviny
6 porcí
- Hovězí maso:
- 750 g falešné svíčkové
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- trocha petrželové natě
- sůl
- trocha oleje
- Křenová omáčka:
- 1 velká cibule pokrájená opravdu na drobno
- 3 p. lžíce másla
- 3 p. lžíce mouky
- 600 ml vývaru
- 250 g zakysané smetany 10% (použila jsem jeden celý kelímek po 180g a cca půlku z druhého)
- 50 – 70 ml smetany na vaření 10% (pokud chcete omáčku kyselejší, dejte méně, pokud jemnější, dejte více)
- křen podle chuti
- pepř
- sůl podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Maso jsem osušila a v nerezovém hrnci osmahla ze všech stran.
-
Pak jsem přidala všechny ostatní ingredience, zalila vodou, aby maso bylo ponořené, osolila a dala vařit.
-
Až začala voda vřít, přikryla jsem hrnec poklicí a šoupla jej na 2 – 2 1/2 hodiny do trouby vyhřáté na 190°C. Prostě až bylo maso měkké. Rovněž je ale možné nechat je probublávat na sporáku.
-
Maso jsem dala bokem, ale tak, aby zůstalo teplé, vývar jsem zcedila a nechala trochu zchladnout.
-
Křenová omáčka:
V rozpuštěném másle jsem si asi 5 minut smažila cibuli, až úplně zesklovatěla, ale neměla hnědý nádech. -
Přisypala jsem mouku a vymíchala světlou cibulovou jíšku. Přilila jsem vývar a jíšku rozmíchala a za občasného míchání nechala vařit 25 minut.
-
Pak jsem přidala nastrouhaný křen, zakysanou a sladkou smetanu, trochu pepře a nechala asi 3 minuty provařit.
-
Nyní je možné i dosolit, pokud jste vývar udělali méně slaný.
-
Nakonec už jsem omáčku jen rozmixovala tyčovým mixérem.
Poznámka od kuchařky
http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/11/p-margin…
Receptů na křenovou omáčku je tu spousta, ale nepotkala jsem žádnou ochucenou zakysanou smetanou (u nás doma tak ochucujeme snad všechny smetanové omáčky). Takže přidávám recept, jak ji dělávám já. Je to něco jiného, a snad se nikdo neurazí, o trochu lehčího na žaludek.