
Suroviny
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- lžička levandulového oleje viz poznámka
- lžička sušené levandule
- 1 žloutek
- Poleva:
- 150 g moučkový cukr přesátý
- kousek přecezeného bílku
- borůvky (šťáva nebo červené a modré potravinářské barvivo)
- Drobné cukrové zdobení(kuličky)
Postup přípravy receptu
-
K surovinám na klasické „linecké“ těsto přidáme několik kapek levandulového oleje a sušené květy a zpracujeme.
-
Mezi dvěma fóliemi rozválíme, vykrájíme tvary.
-
Upečeme.
-
Borůvky prolisujeme nebo v trošičce horké vody rozmícháme barvivo tak, aby výsledek byl levandulově fialový. Po kapkách přidáváme k cukru a bílku a umícháme polevu.
-
Jemnou zdobičkou zchladlé pečivo ozdobíme a dozdobíme cukrovými perličkami. Můžeme polevou jen potřít a posypat perličkami.
Cukroví není „převoněné“, ale levandule je tam příjemně znát.
Poznámka od kuchařky
Levandulový olej vyrobíme takto: 2 lžíce nevýrazného jedlého oleje (např. slunečnicový) zahřejeme téměř k bodu varu, vhodíme vrchovatou lžíci podrcených sušených levandulových květů, odstavíme a necháme zchladnout. Uložíme dobře uzavřené na 2 dny (i déle) do chladničky. Před použitím scedíme. Levandulový olej používám i k potírání spánků při migréně.