Suroviny
12 porcí
- 40 dkg hladké mouky
- 1 omega
- 3 vejce do těsta
- 1 vejce na potření
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce octa
- náplň
- jablka jak kdo má rád (nastrouhaná jablka, skořice, vanilkový cukr, nasekané ořechy a hrozinky)
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin ručně zpracujeme těsto a zabalené dáme na chvíli do lednice.
-
Mezi tím si připravíme jablečnou náplň. Jablka pokrájíme na malé kousky a spolu s cukrem, skořicí, hrozinkami pomalu podusíme v hrnci. Musí zůstat kousky jablek, nerozvařit úplně. Směs odstavíme a necháme zchladnout.
-
Těsto rozválíme na plát na pečícím papíru na velikost plochy nízkého plechu. Na střed dáme jablkovou směs do tvaru hřbetu krokodýla a šikmo z obou stran vlnitým radýlkem nařežeme pruhy až k náplni. Pruhy střídavě překládáme až k ocasu. Ten potom ze zbylého těsta dopleteme a hlavu doděláme podobně, přehneme pravou část těsta přes levou a vznikne trojúhelník jako tlama. Doděláme podle obrázku tlamu, oči a nohy.
-
Před pečením potřít rozkvedlaným vajíčkem a péct asi 1/2 hodiny až zezlátne.