Fazole černé oko v zázvorové rajčatové omáčce

39
- reklama -

Suroviny

fazole černé oko
bobkový list či jiná bylinka proti nadýmání
1 větší cibule
olej
rajčatový protlak
2 lžičky sušeného zázvoru (nebo čerstvý nadrobno nakrájený)
sůl
pepř
bobkový list
pálivá kari pasta (nebo harissa)

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si namočíme fazole. Druhý den je propláchneme a v čisté vodě s bobkovým listem vaříme doměkka (45-60 minut).


    Zobrazit celý recept

  2. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli. Přidáme bobkový list a zázvor a krátce orestujeme.

  3. Přidáme rajčatový protlak a trochu vody, osolíme, opepříme a necháme provařit.

  4. Poté dochutíme kari pastou. Omáčka by měla být chuťově hodně výrazná a pálivá, protože fazole, které do ní vmícháme, jsou samy o sobě nevýrazné.
    Podáváme s rýží.

Poznámka od kuchařky

Fazole černé oko pocházejí z jižní Afriky, kde se dodnes ve velkém rozsahu pěstují. Odtud se na začátku 18. století dostaly s černými otroky do Ameriky. V současné době je jejich hlavním dodavatelem Kalifornie. Svůj název dostaly podle charakteristické černé skvrny na krémově bílém podkladu. Má jemnou máslovou chuť.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.