![Silná fazolová polévka dle hajného ze „Šlajfu“_5ff83b37e8d3a.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/silna-fazolova-polevka-dle-hajneho-ze-slajfu_5ff83b37d79c0.jpeg)
- reklama -
Suroviny
12 porcí
- 10 dkg bílé fazole
- 1 ks střední cibule
- 2 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1/4 celer
- 3 stroužky česnek
- 1/4 hlávky malá kapusta
- 1 hrst kroupy
- 2 hrsti sušené houby
- 3 ks střední brambory
- 1/2 lžičky kmín
- 1/2 lžičky mletá paprika
- 1 lžička majoránka
- 2 lžíce hladká mouka
- 2 l hovězí vývar
- Sádlo
- Sůl
- Pepř
- Petrželka
- zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájím nadrobno a nechám zpěnit na sádle.
-
Pak přisypu předem namočené houby, drcený česnek zadusím s kmínem.
-
Poté do základu přidám na kostičky nakrájenou zeleninu, na proužky nakrájenou kapustu a nechám zarestovat.
-
Pak to celé zapráším hladkou moukou a paprikou, krátce zasmažím a vše pak zaliji namočenými fazolemi (včetně vody, v níž bobtnaly – použil jsem na 10 dkg. fazolí 30 dcl vody) a za stálého promíchávání přivedu k varu pak doliji vývarem.
-
Když se směs začne vařit přisypu na kostičky nakrájené brambory a vsypu kroupy.
-
Když jsou kroupy měkké dochutím solí pepřem a majoránkou, nechám 5 minut provařit.
-
Podávám ozdobené petrželkou s dvěma lžičkami zakysané smetany. Polévka je hustější svačinová pochoutka s pečivem.
Kuchař: Josef Lerch