
Suroviny
- Těsto:
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- Náplně: velmi variabilní, například:
- Rajčatová salsa:
- rajčata
- červená cibule
- chilli paprička
- sůl
- pepř
- malinko česneku
- mozzarella
- bazalka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme těsto, protože musí dobře vychladnout. Do kastrolu nalijeme mléko, osolíme, přidáme máslo a uvedeme k varu. Pak vsypeme najednou všechnu mouku, dobře promícháme a odpalujeme těsto: mícháme na mírném plamen, až je z těsta koule a na dně kastrolu se tvoří bílý povlak. Pak vypneme sporák a těsto vyklopíme na vál. Necháme trochu zchladnout, ručně propracujeme do hladké koule, zakryjeme, aby neoschlo a necháme zcela vychladnout.
-
Mezitím si připravíme náplň:
Na salsu hodně nadrobno nakrájíme pevná rajčata, cibuli a česnek, ochutíme solí, pepřem a nasekanou nebo rozdrcenou chilli papričkou. Pak kombinujeme s malými kousky mozzarelly a bazalkou.
-
Zchladlé těsto po částech rozvalujeme, čtvrtlitrovým hrnkem vykrojíme kolečka, každé ještě lehce rozválíme víc dotenka, dáme trošku náplně (když je náplně moc, jemné těsto se trhá a taštičky pak praskají). Uzavřeme a dobře přimáčkneme okraje. Ideální je na to tvořítko na taštičky.
-
Naplněné taštičky obalíme v rozšlehaném vajíčku a prosáté strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě tuku dočervena.
-
Podáváme horké se salátem.
Poznámka od kuchařky
Další možnosti náplní najdete zde:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie…
Dietnější verzi připravíte tak, že taštičky položíte na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení, potřete olejem a upečete v troubě vyhřáté na 200°C dočervena.