Suroviny
- 1 kg brambor předem uvařených ve slupce
- 2 polévkové lžíce másla nebo oleje
- 1 střední cibule
- pórek
- čerstvá paprika (měla jsem oranžovou, ale lze použít jakákoliv)
- 1 řapík celeru
- 300 g rybího filé (např. 3 kostky filé z aljašské tresky)
- sůl
- pepř
- 150 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- 50 g čedaru nebo jiného tvrdého sýra
Postup přípravy receptu
-
Předem uvařené a zchladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Filé necháme mírně povolit a nakrájíme ho na kostky.
-
Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a po chvíli i ostatní pokrájenou zeleninu. Společně restujeme, než začne zelenina sklovatět.
-
Přidáme rybu, osolíme a opepříme a ještě chvíli společně restujeme – stačí jen cca 2 minutky, aby se maso nezačalo rozpadat.
-
Zapékací nádobu vymažeme zbývajícím máslem, dno poklademe polovinou bramborových plátků, mírně osolíme a navrstvíme zeleninovo-rybí směs z pánvičky. Horní vrstvu tvoří opět brambory.
-
To celé přelijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce. Povrch pokrmu posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, dokud smetana s vejci neztuhne a sýr nezačne zlátnout.
Poznámka od kuchařky
Není to nic světoborného, spíš takový experiment vytvořený ze surovin, které jsem měla momentálně k dispozici, ale výsledek mě mile překvapil. Chuť jídla je jemná, vyvážená a pochutnají si určitě i ti, kdo ryby zrovna moc nemusí – tady je to rybí maso dokonale „maskované“ 🙂