
- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 1 kg kýta z divočáka
- 10 dkg uzená slanina nebo špek
- 1 ks bílá cibule
- 1 ks červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1/4 celeru
- 1/2 l kvalitní červené víno
- 1/2 l zvěřinový (příp. jiný masový ) vývar
- 2 listy bobkový list
- 4 kuliček jalovce
- 8 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepře
- 1/2 lžičky tymiánu
- 200 ml kysané smetany
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce jemné hořčice
- Sádlo
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
- Sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném sádle v kastrole osmahnu na kostičky nakrájenou slaninu. Poté vsypu nadrobno nasekané cibule a česnek. Nechám zesklovatět a pak přidám na větší kostky nakrájené maso, které nechám prudce zatáhnout. Pak přidám k posolenému masu nakrájenou kořenovou zeleninu a hořčici, promíchám a nechám asi 5 min. spolupracovat.
-
Po 5 min. vložím do směsi koření zabalené v plátýnku nebo v čajovém vajíčku a zaliji vínem. Když začne víno vařit přiliji vývar, přivedu vše znovu do mírného varu na cca 1,5 hod. Pak do omáčky vpravím smíchanou smetanu, rajčatové pyré a hladkou mouku. Za stálého míchání nechám provařit. Dochutím solí, cukrem a citrónem a podávám s karlovarským nebo s houskovým knedlíkem.
Kuchař: Josef Lerch









