Dvojbarevná vánočka

49
- reklama -

Suroviny

600 g hladké mouky
120 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
220 ml mléka
30 g čerstvého droždí (nebo 3/4 sáčku suchého)
2 vejce
120 g másla
2 hrsti rozinek
namočených v 30 ml rumu (nebo kandované ovoce dle chuti)
špetka soli
1/2 citronu (na citronovou kůru)
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme těsto a necháme 1 hod vykynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a do jedné zapracujeme kakao.

  3. Z každé poloviny utvoříme 6 válečků a z nich pak pleteme vánočku: první díl pletu ze 4 (dva bílé, dva hnědé), druhý ze 2 bílých a 1 hnědého, třetí díl ze dvou hnědých a jednoho bílého a poslední z jednoho bílého a jednoho hnědého.

  4. Pak skládám:
    na plech dám díl ze 4 ks a udělám rukou žlábek, potřu vejcem a dám na něj druhý díl, zase udělám důlek a dám třetí díl, nakonec dám poslední díl ze dvou a konce zahnu pod vánočku, nechám 30 min kynout na plechu, potřu vejcem a dám péct na 180 stupňů asi 15 min, potom stáhnu na 160°C a dopékám asi 30-40 min (špejlí zkouším, zda je propečeno).