Paprikáš ze slepice (maďarský recept)

140
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 slepice
40 g slaniny
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžíce mleté papriky
ostrá paprika podle chuti
1 kelímek sladké nebo zakysané smetany
2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
slepičí vývar
ocet
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Slepici uvaříme v osolené vodě doměkka, nejlépe v papiňáku. Z uvařené slepice odkrojíme stehna a prsa, nebo obereme maso a pokrájíme na menší kousky.

  2. Pak zpěníme na slanině a oleji na kostičky nakrájenou cibuli a když zezlátne, přidáme papriku a zamícháme. Mírně podlijeme vývarem a 1 lžící octa (podle chuti i více) a osolíme. Vaříme na mírném plameni, aby se cibule rozvařila a paprika rozvinula chuť a vůni. Slepičí maso (nebo díly) vložíme do cibulovo-paprikového základu, podlijeme vývarem a 5-10 minut zvolna dusíme. Zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou a povaříme za stálého míchání.

  3. Paprikáš se může podle chuti přiostřit, může se přidat zelenina (papriky, rajčata i kousek pórku).
    Paprikáš podáváme s tarhoňu či s jinými těstovinami, nočky, knedlíkem.

  4. Pokud místo slepice použijeme kuře, nevaříme ho, jen díly kuřete nejdřív na oleji a slanině opečeme, na chvíku vyjmeme stranou z kastrolu. Uděláme cibulovo-paprikový základ, do kterého po podlití hned vrátíme opečené kuřecí díly a jen prodloužíme dobu dušení do změknutí kuřecího masa. Ostatní postup je stejný.

Poznámka od kuchařky

Noky podle Jiřiny Bohdalové:

400 g hrubé mouky, 1 rovná lžička soli, 4 dl mléka. Z přísad smícháme řídké těstíčko (trochu hustší, než na palačinky) a protlačíme obráceným struhadlem s velkými oky nebo speciálním nokovým cedníkem do vroucí osolené vody. Vaříme 6-8 min.