Suroviny
- 250 g červené čočky (asi 1 1/2 hrnku)
- 1/2 čerstvé papriky na kostičky
- 1/2 větší mrkve nastrouhaná na hrubo
- 10 ks růžičkové kapusty nakrájené na menší kousky
- 1/2 malé růžice brokolice rozebrané na malé růžičky či nakrájené na malé kousky
- 2 jarní cibulky podélně přepůlené a nakrájené
- 2 stroužky česneku prolisované
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky římského kmínu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Červenou čočku jsem v hrnci osolila, opepřila, zalila vodou (do násobku výšky čočky) a nechala za občasného míchání vařit, dokud se voda pomalu nevyvařila, čočka nerozvařila a nevznikla hustší kaše. Do té jsem vmíchala všechny ingredience.
-
Postupně jsem tvořila placky, kladla jsem je na plech vyložený pečícím papírem (vyšlo mi jich jako na potvoru 7), které se v troubě pekly na 200°C 50 minut (btw. záleží na troubě, takže prostě koukat, kdy budou placky chytat hezky opečenou tmavou barvu a uprostřed přestanou být kašovité a půjdou hezky sundat obracečkou z pečícího papíru).
-
Pokud máte veganský sýr, dejte jej na placky do trouby prohřát a opéct.
Poznámka od kuchařky
Měla jsem i vlastní domácí bulky, též bez jakýchkoli živočišných přísad. Ale pravda, že pak už burgery vegan nebyly, protože na nich skončil cheddar. Pokud však použijete veganský sýr a sojanézu nebo něco podobného, tak se na vegan verzi nic nezmění :).