Suroviny
- 375 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 75 g mouky z vlašských ořechů (Adveni Medical)
- 1/2 lžičky xanthanu
- 1 prášek do pečiva
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce oleje
- 420 ml vody
- 2-3 zralé hrušky (oloupané a nakrájené na kostičky)
- hrst sekaných vlašských ořechů
- Na drobenku
- 6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku, Marks and Spencer nebo čistá pohanková)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rostlinného tuku bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky promícháme s xanthanem, práškem do pečiva a cukrem.
-
Přidáme olej a vodu a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto.
-
Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe nakrájenými hruškami a posypeme sekanými vlašskými ořechy.
-
Nakonec koláč zasypeme drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru, a tuku.
-
Pečeme při 160 °C asi 25-30 minut, až začnou okraje koláče růžovět.
-
Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji použít opravdu zralé hrušky a nenahrazovat třtinový cukr bílým – třtinový má jemně karamelovou chuť a skvěle se s hruškami doplňuje.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.