Suroviny
3 porce
- cca 600 g vepřové pečeně bez kosti
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- 1 cibule na měsíčky
- 2 snítky rozmarýnu lístky otrhané a posekané
- 3–4 stroužky česneku (záleží na velikosti)
- 2 sklenice vody
- 1 sklenice mléka
- 100 g strouhaného parmazánu(Gran Moravie)
Postup přípravy receptu
-
Troubu jsem zapnula na 150°C (necelých, ukazatel byl lehce před 150). Na talířku jsem rozmíchala nasekaný rozmarýn s hořčicí, solí a pepřem.
-
Do omytého a osušeného masa jsem do tukové vrstvy udělala zářezy. Pak jsem jej ovázala a stáhla provázkem. Takto připravený váleček jsem obalila ze všech stran ve směsi připravené na talířku, snažila se směs dostat i do nařezaných spár.
-
Na kapce oleje jsem pak maso zprudka ze všech opekla v pánvi, kterou lze dát i do trouby. Maso jsem vyjmula a do pánve vsypala cibuli a smažila ji dozlatova. Nakonec jsem přidala sklenici vody, stroužky česneku, do pánve jsem položila rošt, který držel maso hezky těsně nad nad cibulkou, a na něj jsem položila pečeni.
-
Pečeně se pekla hodinu. S tím, že v půlce pečení jsem musela přilít asi necelou sklenici vody, protože se mi veškerá tekutina s pánve vypekla.
-
Poslední tři minuty se pečeně pekla v troubě, která se nahřívala na 220°C pro pečené brambory.
-
Když jsem maso vytáhla i s pánví z trouby, vybalila jsem stroužky česneku ze slupek, vrátila je k výpeku, přilila jsem mléko a na sporáku to nechala provařit. Pak jsem všechno rozmixovala tyčovým mixérem. Při ohřevu na mírném plameni jsem do omáčky vmíchala nastrouhanou Gran Moravii.
Poznámka od kuchařky
Není to přímo parmezánová omáčka, použila jsem Gran Moravii, ale to je sýr parmezánového typu, tak snad mi ten název odpustíte =).