
Suroviny
- 300 g vlašských ořechů
- 50 g dětských piškotů
- 200 g cukru
- 10 vajec
- 100 g čokolády
- 1 KL mleté kávy
- 1 vanilkový cukr (v originále „tlučená vanilka“)
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v „ráfku“, vespod potaženém papírem a ty nevysypávám.
-
Nastrouhám na mlýnku dohromady ořechy, piškoty a čokoládu (rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji strouháte společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ zrnkové kávy a špetku soli (v originále není sůl uvedena).
-
Bílky s troškou cukru vyšlehám dohusta.
-
Žloutky s cukrem ušlehám do bíla.
-
Do ušlehaných žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl „beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu.
-
Vyklopím do formy a natáhnu k obvodu formy.
-
Vložím do trouby vyhřáté na 190°C a až těsto vyběhne, snížím teplotu asi na 160°C; nepřikrývám, peču „na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.
-
Poznámka: Janků dort plní zavařeninou. Sandtnerová potahuje čokoládou a zdobí ořechy. Já plním nastavovaným čokoládovým krémem, potahuji netuhnoucí čokoládou a zdobím želé. Od jisté doby sníh šlehám z nahřátých bílků (je to rychlejší postup). Lepivost-nelepivost špejle testuji na rtu, ale nikomu to neříkejte!
Poznámka od kuchařky
Zdroj:
V podstatě jsem opsal komentář http://www.labuznik.cz/recept/orechovy-dort-velmi-…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…